Tulburări de ritm circadian

Home / Tulburări de ritm circadian

Ritmul circadian (ciclul somn-veghe) este esențial în viața noastră.

Diferite procese fiziologice ale organismului depind de acest ritm, și orice perturbare determină somnolența, lipsa de concetrare, adaptarea sociala dificilă etc.

Tulburarea de Ritm Circadian de tip Schimbarea Turelor

Patologia este foarte frecventă în rândul persoanelor care lucrează în schimburi. Acest tip de disomnie se caracterizează prin dificultăți în a adormi după schimbul de noapte și instalarea simptomelor de insomnie sau somnolență excesivă.

Sindromul schimbării fusului orar

Simptomele sunt fie în dificultatea pacienților în inițierea și menținerea somnului, fie în instalarea unei somnolențe excesive, ca urmare a parcurgerii rapide, cu avionul, a mai multor fusuri orare.

DSPS (delayed sleep phase syndrom)

Este caracterizat prin apariția somnului în intervalul orar 2:00-6:00 a.m.

Diagnosticul se bazează pe anamneza amănunțită a istoricului de somn, aplicării de chestionare specifice, simtomatologie existentă de minim 3 luni.

ASPS (advanced sleep phase syndrom)

Somnul zilnic debutează în intervalul 18:00-20:00, iar forma ușoară a sindromului este întalnită frecvent la vârstnici.

Diagnosticul este anamnestic, jurnale și chestionare specifice, persistența simptomelor peste 3 luni și actigrafic.

Tratamentele acestor patologii vizează igiena somnului, exerciții fizice și activități reconfortante de scurtă durată. Se recomandă, de asemenea, expunerea alternativă la lumina intensă și întuneric, precum și alimentația hipotoxică-hiperglucidică-hiperproteică. Tratamentul farmacologic se face pe baza prescripției medicale.