Parasomnii

Home / Parasomnii
Parasomnii

Reprezintă patologiile suprapuse diferitelor faze ale somnului.

Cele mai frecvente afectiuni din aceasta categorie sunt: trezirile confuze, somnabulismul și teroriile din timpul somnului (Pavor Nocturn).

Fiecare dintre aceste patologii poate avea ca și consecințe somnolența diurnă.

Pentru diagnostic și tratamente corespunzatoare trebuie să vă adresați medicului cu competență în somnologie.

Trezirile confuze

Se caracterizează prin trezirea în timpul somnului superficial, în prima parte a nopții, cu o stare confuzională mentală. Pacientul se simte dezorientat, are mișcări incetinite, și de obicei nu-și amintește episodul.

Cauzele frecvente sunt: privarea de somn, vârsta tânără, munca în ture.

Recomandări: igiena somnului, exerciții de relaxare sau tratament medicamentos.

Somnambulism (‘mersul in somn’) 

Apare de obicei în prima parte a nopții și este caracterizat prin plimbarea din timpul somnului. Pacientul este greu de trezit din această stare, și odată trezit, acesta este confuz.

Prevalența este cea mai mare la copii și de obicei dispare în adolescență.

Tratamentele constau în protejarea de injurii fizice, metode de întrerupere a episodului prin decalarea orei de somn, medicație. De cele mai multe ori afecțiunea însă dispare spontan.

Pavorul nocturn

Este caracterizat prin treziri bruste, cu stare de groază extremă, însoțite de țipete și agitație extremă datorată fricii intense. Atacul de obicei se remite sponat. Prevalența acestei parasomnii este de 3 ori mai mare la copii.

Îngrijirile la domiciliu sunt extrem de importante. Ele trebuie să aiba în vedere un set de reguli: micșorarea riscului de accidente; îndepartarea tuturor surselor ce pot perturba somnul; impunerea unui ritm circadian zilnic sănătos (respectarea zilnică a orarului somn/ veghe) și asigurarea pe durata zilei de activitați care să nu fie suprasolicitante.